Фото: официальный сайт ДУМУ в Украине

Святкова молитва дня Ід аль-Фітр – це одна з ознак Ісламу, одна з відмінних особливостей умми пророка Мухаммада (мир йому і благословення), бо більше ніхто, крім нас, не святкує його. У цій молитві віруючий віддає подяку Всевишньому Аллаху за можливість поститися і молитися в Священний місяць Рамадан. Це свято закликає нас до взаємного прощення образ, до милосердя, єдності і чистоти душ, цитує Іслам для всіх настанови Муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Саїда Ісмагілова.

Першу святкову молитву Посланець Аллаха (мир йому і благословення) здійснив на другому році хіджри і після цього ніколи не залишав її. Святкова молитва є ваджибом, тобто обов'язком для всіх чоловіків-мусульман і сунной для мусульманських жінок.

В арабській мові перший святковий день, який припадає на перше число місяця шавваль, називається словом «Ід» - «повернення», тому що віруючі повертаються від посиленого поклоніння Всевишньому Аллаху, до турбот у своєму повсякденному житті.

Відео дня

Час святкової молитви настає після сходу сонця на висоту, коли довжина тіні від предмета дорівнює довжині самого предмета. А закінчується тоді, коли сонце увійде в зеніт. У той час як у свято Ід аль-Адха (Курбан-Байрам) бажано здійснити молитву як можна швидше, так як після молитви відбувається курбан (жертва), в Ід аль-Фітр (Ураза-Байрам) бажано зробити її трохи пізніше.

Після святкової молитви імам піднімається на мінбар і звертається до присутніх із святковою проповіддю (хутбой). Слухати проповідь імама в святковий день також обов'язково, тому залишати мечеть відразу після молитви, не слухаючи проповіді, неприпустимо. Проповідь необхідно слухати мовчки, навіть якщо мова, на якому звертається імам, вам незрозумілий. По закінченню хутби бажано вітати і вітати всіх одновірців, з ким знайомий і з ким незнайомий.

Одним з важливих моментів свята є прощення минулих образ і примирення між мусульманами. І найкращим перед Всевишнім Аллахом є той, хто перший підійде, привітає і простягне руку світу своєму братові, з яким був у сварці.

У святкові дні у мусульман прийнято відвідувати родичів та друзів, пригощати святковими стравами гостей і дарувати подарунки, особливо дітям, щоб вони відчули всю радість ісламського святкового дня. В сучасній Україні з Радянських часів зберігається традиція дарувати дітям подарунки на Новий рік і на День народження, і багато мусульман роблять так само. Хоча більш правильно, щоб батьки радували подарунками дітей саме на ісламські релігійні свята.

Серед багатьох народів, що сповідують Іслам, також є традиція у святкові дні відвідувати могили померлих родичів. Це допустимо, якщо відвідування могил буде відбуватися відповідно до сунни пророка Мухаммада (мир йому і благословення) для того, щоб читати дуа за померлих. Влаштовувати на могилах і цвинтарях поминки, пікніки, свята, жертвопринесення та інші заходи не відповідає ісламській традиції і заборонено.