Мусульманская умма в Украине в ожидании великого праздника

Відповідно до постанови Європейської ради з фатвами і дослідженнями, сьогодні спливає останній день посту в місяць Рамадан. Вранці, 6 липня, в Ісламських культурних центрах і мечетях ДУМУ «Умма» пройдуть святкові молитви з нагоди свята розговіння — Ід аль-Фітр (тюрк. Ураза-байрам).

Мусульмани столиці почнуть збиратися у мечеті київського ІКЦ о 7.30 ранку, щоб творити молитву. Подібні святкові заходи відбудуться в мечетях та ісламських центрах інших міст України, повідомляє Іслам в Україні.

Для маленьких мусульман передбачена особлива святкова програма.

Відео дня

Ід аль-фітр — свято закінчення мусульманського посту, що відзначається першого числа наступного за Рамаданом місяця. У цей день вранці віруючі збираються на спільну святкову молитву в мечеті.

Для всіх мусульман це свято також є часом аналізу і осмислення своїх досягнень: як віруюча людина провела дні посту, чи не витратила їх на ганебні вчинки і прикрі слова, всім серцем прагнула стати краще перед Всевишнім? Тому Ід аль-фітр — це, насамперед, підведення підсумків досягнутого, а також відчуття себе частиною єдиної мусульманської громади — умми.

Заздалегідь збираються кошти для милостині, щоб нужденні, отримавши ці пожертви, також могли підготуватися до свята. Така соціальна допомога називається закят аль-фітр (садакат аль-фітр), і вона повинна бути виплачена протягом місяця посту до початку святкової молитви. Закят аль-фітр (в цьому році становить 80 грн) — милостиня особлива, адже це обов'язкова умова прийняття Всевишнім посту кожного мусульманина і мусульманки, які мають кошти в розмірі більше своїх основних потреб. Надається від кожного члена сім'ї, навіть за дітей. Роздавати милостиню заповідав сам Пророк (мир йому і благословення): «Піст у Рамадан висить між небом і землею, поки раб Божий не подасть належної милостині».

Святкування Ід аль-Фітр відбувається з особливим піднесенням і супроводжується щирим частуванням, подарунками, відвідуванням родичів і друзів.