Унікальна подія для арабо-мусульманського світу відбулася в Сирії. 

Як передає ТАСС з посиланням на інформаційне агентство САНА, в середземноморському місті Тартус відкрито мечеть, що носить ім`я Діви Марії - земної матері Ісуса Христа, однієї з найбільш шанованих особистостей та найвеличнішої з християнських святих.

За словами міністра у справах вакуфів Сирії Мухаммеда Абдель Саттара ас-Саєда, ”вперше в арабському та мусульманському світі мечеть нарікається ім`ям Діви Марії”. Це крок, зазначив він, ”втілює в собі заклик до згоди і братерства”.

Відео дня

Як зазначив зі свого боку представник маронітського (католицького) патріархату у Тартусі і Латакії Антуан Діб, ”відкриття мечеті імені Діви Марії - доброзичливий жест, який демонструє, що іслам і християнство несуть одну і ту ж високу місію заради любові і миру”.

Коментуючи урочисту подію в Тартусі, спостерігачі зазначають, що Сирія завжди пишалася конфесійною різноманітністю свого населення, яке пов`язували дружні узи, а також тим, що мусульмани і християни упродовж історії жили на сирійській землі пліч-о-пліч. До початку громадянської війни в Сирії християни становили приблизно 2 млн осіб або близько 10% від загальної чисельності населення країни. Вже в 2012 році їхня частка скоротилася до 8%, а до середини 2014 року близько 1 млн християн покинули країну.

За даними низки джерел, за період 2011-2014 в Сирії бойовики терористичних угруповань зруйнували близько 100 християнських храмів.