т

У ніч з 14 на 15 шаабана за мусульманським літочисленням (шаабан - восьмий місяць за місячним календарем), мусульмани всього світу відзначають свято Ніч Бараат, у 2015 році це ніч з 1 на 2 червня.

Бараат у перекладі з арабської означає "непричетність", "повне відділення", "очищення". За словами віруючих, цю ніч Всевишній створив спеціально для того, щоб архангели відзвітували перед ним про свої діяння.

За народним мусульманським повір'ям, щороку в цю ніч відбувається "струс дерева життя", на листках якого написані імена всіх, хто живе. Вважається, що людям, чиї імена записані на опалому листі, помруть протягом року.

Відео дня

У цю ніч Аллах опускається з небес, щоб відпустити гріхи тим, хто  розкаявся і прийняти рішення про долю кожної людини з урахуванням його благочестя і прохань, висловлених у молитвах. Людей з поганими діяннями повністю відокремлює (відлучає) від Раю, а людей з хорошими діяннями - від пекла.

У хадісах говориться, що в цю ніч прощаються гріхи всіх людей, крім віровідступників, заздрісників, наклепників, тих що вживає алкоголь або перервав зв'язки з родичами, не слухається своїх батьків, перелюбників, зверхників і провокуючих смуту.

Щоб листок з ім'ям віруючого не впав, у Ніч Бараат йому потрібно просити милості у Аллаха, молити про прощення за вчинені гріхи.

Мусульмани в цю ніч підносять особливі молитви за померлих і в спокутуванні гріхів, дають обітниці на майбутнє.

У день свята мусульмани відвідують мечеть, здійснюють спільну молитву і слухають проповідь імама, відвідують місця поховання праведників, роздають милостиню і їжу жебракам, солодощі дітям. Додатковим поклонінням, приуроченим до цієї ночі, вважається пост на наступний день.

РИА Новости