Гебридські острови в Шотландії / travelnetplanet.com

На Зовнішніх Гебридських островах (Шотландія) з'явиться перша мечеть до початку священного місяця Рамадан (травень): бізнесмен з Лідса зібрав на будівництво 63 тисячі фунтів пожертвувань.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на theguardian, місцевому бізнесмену вдалося забезпечити гідну зустріч свята для місцевої громади завдяки пожертвам зі всього світу. На ці благодійні кошти було зроблено ремонт і перебудову під мечеть покинутої будівлі в містечку Сторноуей на острові Льюїса. Хоча Сторноуей є найбільшим містом на Гебридських островах, його населення складає лише близько 8 тисяч осіб.

Мечеть обслуговуватиме духовні потреби кількох мусульманських сімей біженців із Сирії, прибули в Сторноуей за останні роки. Наразі мусульманська громада переселенців молиться на дому в тісному приміщенні, куди вже не вміщуються всі новоприбулі правовірні. У будівлю нової мечеті підведена електроенергія, влаштовано надійний дах і міцні підлоги, і тепер в ній є приміщення для молитов і зустрічей одновірців. Спочатку будинок споруджували як житловий, пізніше він діяв як магазин, а тепер, після оновлення, послужить як мечеті. Його також планують використовувати іноді під весільні церемонії і похоронні служби.

Відео дня

Бізнесмен Айхтшам Рашид (Aihtsham Rashid), що займається будівельним бізнесом в Лідсі та спеціалізується на будівництві мечетей, спеціально ініціював кампанію зі збору пожертв. У результаті кампанії зі збору коштів він сподівався зібрати з часом хоча б 50 тисяч фунтів, і ця мета була досягнута майже моментально.

"Люди активно підключились до нашого проекту, та пожертви буквально ринули з усього світу – з Південної Африки, Америки, Дубая, Пакистану – звідусіль, і це прекрасно й радісно", – підкреслив Рашид.