Макрон / censor.net.ua

Один з провідних лідерів французьких мусульман Ахмед Ограс закликав Президента Франції Еммануеля Макрона не втручатися у справи другий за чисельністю прихильників релігії Франції.

Заклик пролунав через кілька днів після того, як президент Макрон сказав, що спробує переглянути відносини між ісламом і Французькою державою, повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Reuters".

«Кожен має дотримуватися своєї ролі», - сказав Ахмед Ограс, президент Французької ради мусульманської віри. «Мусульманська віра є релігією і, будучи нею, сама займається своїми домашніми справами. Останнє, чого ви хочете, щоб держава виступала в ролі вартового», – сказав Ограс, громадянин Франції турецького походження, який очолює організацію з середини минулого року.

Відео дня

11 лютого Еммануель Макрон заявив в інтерв'ю Le Journal du Dimanche ,що хоче реорганізувати іслам у Франції, щоб краще інтегрувати ісламську віру у французькому суспільстві, подолати фундаменталізм та зберегти національну згуртованість». Макрон підкреслив, що він планує глибоку реорганізацію системи фінансування ісламських організацій і реформу підготовки проповідників ісламу.

У традиційно католицькій Франції існують найбільші в Європі іудейські та мусульманські громади. У країні з населенням 67 млн. осіб нині проживають 5 млн. мусульман. У Франції існує суворий поділ релігії й держави, віросповідання вважається суворо особистою справою громадян. Однак після хвилі терактів, що забрали життя 230 осіб у Франції, починаючи з 2015 року, від французької влади вимагають більш рішучих кроків у боротьбі з радикальними ісламськими проповідниками і радикальними мечетями.