н

Сьогодні 24 жовтня з першого числа місяця Мухаррам у мусульман настає Новий 1436 рік по Хіджрі. Мухаррам входить до числа чотирьох заборонених, тобто священних місяців у мусульманській традиції.

Дослівно Хіджра означає переселення, оскільки пов'язано саме з переселенням Пророка Мухаммада з Мекки в Медину. З тієї події, що сталася в 622 році, і починається відлік мусульманського місячного календаря.

Цей місяць вважається священним для мусульман, тому що в Корані сказано про його особливу ​​значущість для віруючих. Є й хадіс (вислів Пророка), в якому говориться, що Мухаррам є кращим місяцем для дотримання посту після місяця Рамадан.

Відео дня

З історії відомо, що до переселення Пророка лише частина жителів Мекки прийняла Іслам, а ті, хто залишився в невірі, всіляко намагалися зашкодити мусульманам. І тоді Пророку було дано одкровення про те, щоб він та інші мусульмани ловинні переселилися в місто Медину. Пророк побудував у цьому місті мечеть, і будинки навколо неї, примирив ворогуючі племена й зміцнив дружні зв'язки між жителями міста та переселенцями.

Щорічно 1 Мухаррам мусульмани всього світу збираються в мечетях на проповідь, згадують історію переселення, гідність і мудрість Пророка Мухаммада, який терпів важкі випробування.

Мусульмани України також збираються в цей день у мечетях, щоб послухати проповідьта помолитися.

У мечетях і молитовних будинках готуються заходи з нагоди цієї воістину особливої для кожного мусульманина події - Хіджри Пророка Мухаммада.

Портал «Україна по-арабськи»