0щ

Свята княгиня Анна Кашинська була дочкою ростовського князя.

У 1294 році вона стала дружиною святого благовірного великого князя Михайла Ярославича Тверського, який був замучений татарами в Орді у 1318 році.

Після мученицької смерті чоловіка Анна виїхала у Тверський Софійський монастир і прийняла постриг з ім'ям Єфросинія.

Відео дня

Потім, переселившись у Кашинський Успенський монастир, свята Єфросинія постриглася в схиму з ім'ям Анна. 2 жовтня 1338 року вона мирно відійшла до Господа.

Сини святої Анни повторили сповідницький подвиг батька - вони були замучені в Орді.

Чудеса перед труною святої Анни почалися в 1611 році, під час облоги Кашина литовськими військами, свята княгиня з'явилася перед паламарем Успенського собору Герасимом і сказала, що вона благає Спасителя і Пресвяту Богородицю про визволення міста від ворогів.

На Соборі 1649 року було постановлено відкрити її мощі для загального вшанування і зарахувати благовірну княгиню Анну до лику святих Російської Церкви.

Але в 1677 році патріарх Іоаким поставив питання на Московському Соборі про скасування її вшанування у зв'язку із загостренням старообрядницького розколу, що використовує ім'я Анни Кашинської у своїх цілях.

У 1909 році, у червні, відбулося вторинне її прославлення і встановлено повсюдне святкування.

Тропар

Днесь восхваляем тя, преподобная мати, великая княгине инокине Анно: яко бо лоза плодовита посреде терния, процвела еси во граде Кашине твоими добродетельми, всех удивила еси чудным твоим житием, темже Христу Богу угодила еси, и ныне, радующися и веселящися, пребывавши с лики преподобных жен, наслаждающися райския красоты и веселия. Молим убо тя: моли о нас Человеколюбца, Христа Бога нашего, даровати нам мир и велию милость.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.