щ

Святий Кипріан був язичником, родом з Антіохії. Ще в ранньому дитинстві батьки віддали його на служіння язичницьким богам.

До тридцяти років Кипріан навчався в найбільших центрах язичництва - на горі Олімп, у містах Аргосі і Таврополі, в єгипетському місті Мемфісі і у Вавилоні. Вивчивши премудрість язичницької філософії і чаклунства, він був висвячений на Олімпі в жерці.

Він отримав велику силу покликання нечистих духів.

Відео дня

В Антіохії Кіпріан дивував людей здатністю керувати стихіями, насилати хвороби і рани, викликати мерців.

У тому самому місті жила християнка, дівчина по імені Іустина. Вона прийняла хрещення разом з батьками, проводила життя в пості та молитві, а також дала обітницю безшлюбності. Коли юнак Аглаїд запропонував Іустині стати його дружиною, то свята мучениця відповіла відмовою. Аглаїд звернувся до Кіпріана і просив його з допомогою чарів схилити Іустину до заміжжя.

Як не намагався Кипріан, нічого не міг зробити, тому що свята мучениця молитвою і постом руйнувала всі задуми диявола.

Усі чари зникали навіть від імені святої дівчини. Киприан у гніві наслав хвороби на сім'ю Іустини і все місто, але й тут був переможений її молитвою.

Кіпріан усвідомив усю безпорадність диявола перед Господом і з глибоким покаянням прийшов до місцевого єпископа Анфіма і віддав на спалення всі свої книги.

На інший день він знаходився в церкві і не хотів виходити з неї, поки не прийняв святого хрещення.

Через сім днів після хрещення він був поставлений у чтеця, на двадцятий день - в іподиякона, на тридцятий - у диякона, а через рік висвячений у священика.

Незабаром святий Кипріан був возведений у сан єпископа.

Свята Іустина пішла в монастир і була обрана ігуменею. Під час гоніння на християн при імператорі Діоклетіані єпископ Кипріан та ігуменя Іустина були схоплені і привезені в Никомидію, де після жорстоких мук були обезголовлені.

Воїн Феоктист побачив страждання святих і оголосив себе християнином. Він був страчений разом з ними.

Священномученик Кипріан, свята мучениця Іустина і святий мученик Феоктист були вбиті в Нікомидії в 304 році.

Християни часто вдаються до молитовної допомоги  цих святих у боротьбі з нечистими духами.

Тропар

И нравом причастник, и престолом наместник апостолом быв, деяние обрел еси, богодухновенне, в видения восход: сего ради, слово истины исправляя, и веры ради пострадал еси даже до крове, священномучениче Киприане, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.