пе

Преподобний Роман Солодкоспівець народився в п'ятому столітті в сирійському місті Емесі. Переїхавши до Константинополя, він став паламарем у храмі Святої Софії. Ночами преподобний усамітнювався на молитву в полі або в заміському Влахернському храмі.

Святий Роман не мав дару читання і співу. Одного разу, напередодні свята Різдва Христового, він читав кафізми, але так погано, що його змінив інший чтець, а клірики осміяли Романа. Засмучений юнак довго молився перед іконою Пресвятої Богородиці.

Вночі в сонному видінні Матір Божа з'явилася святому і, подавши сувій, звеліла з'їсти. Так преподобний Роман отримав дар книжкового розуміння, написання і виконання церковних співів. Це було в день Різдва Христового.

Відео дня

За нічним богослужінням святої Роман чудовим голосом проспівав у храмі свій перший піснеспів.

За старанне служіння святий Роман був висвячений у сан диякона і став вчителем співу.

До самої своєї смерті, яка послідувала близько 556 року, преподобним дияконом Романом Солодкоспівцем було складено до тисячі церковних піснеспівів, якими християни і до сьогодні прославляють Господа.

Тропар

В тебе, отче, известно спасеся еже по образу: приим бо крест, последовал еси Христу и, действуя, учил еси презирати убо плоть, преходит бо, прилежати же о души вещи безсмертней. Темже и со Ангелы срадуется, преподобне Романе, дух твой.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.