ш

Преподобний Йосиф Заонікієвський, в миру Іларіон, побожний селянин із села Обухове Вологодської губернії.

Довгий час він страждав хворобою очей і старанно благав Господа про допомогу, Пресвяту Богородицю та святих угодників, в особливості святих безсрібників Косьму й Дамиана. Молитва його була почута, і в 1588 році, за одкровенням святого Косми, преподобний Йосип знайшов у лісі, у болотистому місці, ікону Божої Матері, від якої отримав зцілення. В подяку преподобний розчистив лісові нетрі на місці явлення чудотворної ікони та побудував каплицю, в якій поставив ікону.

Сам він оселився поруч, прийнявши чернечий образ з ім'ям Йосиф. Згодом з благословення святителя Антонія, єпископа Вологодського, на місці подвигів Йосифа виникла Заонікієвська обитель, названа так по імені розбійника Аніки, який колись мешкав в цьому лісі.

Відео дня

Коли обитель розширилася і число ченців зросло, за порадою преподобного Йосифа, ігуменом був обраний Антоній. Сам він за смиренням не прийняв настоятельства і, приховуючи від інших свої суворі подвиги, сприйняв юродство Христа ради, ночами стояв на молитві у своїй каплиці, а в жорстокі морози ходив босий.

Преподобний Йосиф помер у 1612 році, у віці 83 років і був похований в заснованій ним обителі.

Тропар

Смиренномудрием наказание благодушие приемля, иже от Небес неизреченный дар приити сподобился, и в плоти сый, преподобне, безплотен в служении своем к Богоматери трудолюбие подвизася, бдении, пощении, слезами и молитвами, имиже и пустыню многожительну устроил еси, благоухищренным же юродством человеческия славы избежа. Сего ради Всевышний Мздовоздатель в конец века сего сугубо тя прослави, и гроб твой святый точением чудес обогатися, Егоже моли, преподобне отче наш Иосифе, даровати нам отпущение грехов и велию милость.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.