пр

Уперше ікона Божої Матері «Призри на смирення» з'явилася в 1420 році на Кам'яному озері у Псковській області. Ця подія відбулася в період великого лиха - «морової пошесті» (голоду), яке вибухнуло тоді над Псковською областю.

Ікона була перевезена в Псков і зберігалася в соборному Троїцькому храмі. У пам'ять цього перенесення святкування на честь ікони було встановлено у вересні.

Древній образ «Призри на смирення» не дійшов до наших днів. В XIX столітті вже не зустрічається згадок про стародавню ікону, яка перебувала в Троїцькому соборі, і, можливо, яка загибла під час одного зі стихійних лих.

Відео дня

Списків ікони «Призри на смирення» відомо небагато.

Один з них кінця XVII століття знаходиться і понині в Київському Вознесенському Флорівському жіночому монастирі.

Другий - ікона Божої Матері «Призри на смирення» - прикрашає в даний час головний храм у Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі.

Тропар

Необоримая стена образ Твой и источник чудес, якоже древле от Него заступление Твое граду Пскову даровала еси тако и ныне нас от всех бед и скорбей милостивно избави и спаси душа наша яко любвеобильная Мати.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.