рн

Праведний Симеон Верхотурський походив з дворян і в Смутні часи відправився в Сибір. Як звичайний трудівник Симеон харчувався тим, що виручав від виробництва шуб з нашивками, яке виготовляв своїми руками.

Праведний Симеон помер в другій половині XVII сторіччя і був похований на Меркушинському кладовищі, біля церкви Архистратига Михаїла.

Його нетлінні мощі, які прославилися чудесами, були відкриті в 1692 році.

Відео дня

12 вересня 1704 мощі Симеона з Меркушино з дозволу митрополита Філофея (Лещинського) були перенесені в Миколаївський монастир міста Верхотуру, де їх помістили в монастирській церкві біля правого кліросу.

З перенесенням мощей переказ пов'язує чудесну зупинку хресного ходу по молитві кульгавого юродивого Косми, який бажав відпочити.

У 1716 році церква була знищена під час пожежі, але рака з мощами не постраждала.

У 1838 році після відновлення храму її встановили в боковому вівтарі Симеона і Анни Пророчиці, який в 1863 році був перейменований в ім'я святого праведного Симеона Верхотурского. Шанували і місце поховання Симеона в селі Меркушино, з якого забило джерело. Над ним в 1808 році замість дерев'яної каплиці звели нову кам'яну.

Мощі святого вабили до монастиря численних паломників число яких на початку XX століття досягало 60 000 чоловік на рік.

Сьогодні, як і в ранні часи, за молитвами святого Симеона Верхотурського Господь надає допомогу, розраду і зміцнення всім нужденним.

Бідуючі подорожні за молитвами святого отримують позбавлення від смерті. Особливо часто люди звертаються з молитвами до Верхотурського чудотворцея при хворобах очей і всіляких паралічах.

Тропар

Днесь радуется славная страна Сибирь, обрет святыя мощи твоя внутрь себе. Архиереи, священницы и весь сонм людский духовне веселящеся, вопием ти: о Богомудре Симеоне! Избави нас, иже к тебе прибегающих, от всех бед, просяще податися всем по коегождо прошению, и избавитися стране сей и граду от огненнаго запаления и поганскаго нашествия и междоусобныя брани и от всякаго зла. Темже и мы вси чтем ныне честных и многоцелебных мощей твоих пренесение новый целебниче, и вопием: слава Дающему тобою всем исцеление.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.