1

Максиміан, правитель Кілікії, поширюючи за царським указом язичницьке багатобожжя, прийшов в місто Помпеополь і приніс там багато жертв. В цей час там знаходився один юнак, якого звали Созонт, християнин.

Він пас був пастухом. Де б не був він з вівцями, скрізь збиралися до нього інші пастухи, юнаки і чоловіки, а він вчив їх пізнанню Єдиного Бога, і багатьох привів до святого хрещення.

Одного разу, працюючи біля овець на джерелі, поряд з яким стояв великий дуб, Созонт заснув солодким сном і побачив божественне видіння, яке закликала його до мученицького подвигу і сповіщало, що те місце принесе користь багатьом людям.

Відео дня

Коли Созонт прокинувся, він доручив овець іншим і, залишивши на тому місці свій лук і три стріли, для пам'яті собі, відправився в місто Помпеополь.

Він побачив торжества на честь язичницьких богів, в якому правитель міста примушував брати участь і християн. Созонт не міг стерпіти наруги віри Христової. В обуренні він проник вночі в язичницький храм, де стояв шанований золотий ідол у вигляді людини.

Святий Созонт відрубав у ідола руку і, подрібнивши її на шматки, роздав убогим. На наступний день все місто засмутилося, коли з'ясувалася пропажа руки ідола.

Святий Созонт прийшов до правителя і оголосив, що він забрав золоту руку, щоб дізнатися силу їх бога.

Правитель наказав мучити святого Созонта. Його так побили залізними палицями, що роздрібнили навіть кістки. Мученицький вінець святий прийняв в 304 році.

Його тіло хотіли спалити, але Господь послав дощ, який загасив полум'я.

Християни з честю поховали тіло святого мученика, і біля його труни відбувалося безліч зцілень.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Созонт, во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего: имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси душы наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.