1

Святитель Іоанн був родом з Новгорода і з малого віку присвятив себе на служіння Богу. Він прийняв чернецтво з ім'ям Ілля в заснованій ним самим обителі.

За своє благочестиве життя у 1165 році він був обраний архієпископом Новгорода.

При ньому заступництвом Богоматері здійснився чудесний порятунок Новгорода від навали суздальців 25 лютого 1170 року. Піклуючись про духовні потреби своєї пастви, він побудував в Новгороді сім храмів. Святий прославився і благочестивим життям: був милостивий і вирізнявся лагідністю.

Відео дня

Святитель мав таку владу над нечистими духами, що одного разу подорожував на чорті у Єрусалим поклонитися святим місцям. Незабаром він був звинувачений в нечистому житті і вигнаний з Новгорода.

Новгородці посадили святителя на пліт і пустили вниз по Волхову. Але пліт поплив вгору, проти течії. Розкаявшись, люди зі сльозами благали святителя повернутися. Архіпастир пробачив їх і з великим торжеством повернувся на свою кафедру.

Дізнавшись про наближення своєї кончини, святитель прийняв схиму з ім'ям Іоанн і мирно відійшов до Господа 7 вересня 1186 року. Нетлінні мощі святителя Іоанна були знайдені в 1439 році.

Тропар

Господи Боже наш, творяй присно с нами по Твоему смотрению, не отстави милости Твоея от нас, но молитвами святителя Твоего Иоанна в мире устрой живот наш.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.