1

В 1930-х - 1950-х роках в Казахстані знаходилося одне з найстрашніших підрозділів ГУЛАГу - Карлаг (Карагандинський виправно-трудовий табір). Серед його в'язнів було чимало православних архієреїв, священиків, ченців і мирян, які приймали смерть за Христа.

Але на початку XXI століття вдалося зібрати безліч матеріалів про подвиги казахстанських новомучеників. У лютому 2008 року митрополит Астанайський Мефодій (Нємцов) отримав благословення патріарха Алексія II на встановлення окремого дня святкування Собору новомучеників і сповідників, які потерпіли на землі Казахстану. Святкування вирішено було проводити в першу неділю після дня пам'яті первомученика Казахстанської землі - єпископа Верненского Пимена.

Святкування Собору було внесено в місяцеслів за патріаршим благословенням 28 лютого 2008 року.

Відео дня

Тропар

Небо церковное ныне отверзается, веселия исполняется Церковь Православная земли Казахстанския, и яко ангельский лик собору верных предходит пресветлое воинство мучеников и исповедников ея. Ихже ради страдания, Христе Боже, крепость благоутробнаго милосердия яви земли нашей. Церковь же в пустыни Тобою насажденную  молитвами Богородицы и всех святых избави от бед и утверди вовеки.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.