1

«Неопалима Купина» - одна з найвідоміших чудотворних ікон Богоматері, яку шанують захисницею від стихійних лих, особливо від пожежі.

В основі її зображення - біблійне оповідання про явище пророку Мойсею на горі Хорив (Синай) палаючої купини або куща, який не згоряє Богослови розтлумачили його як прообраз Богоматері. У православному мистецтві «Неопалима Купина» зображувалася у вигляді палаючого куща з укладеним в ньому образом Богоматері та уклінним пророком Мойсеєм перед ним.

В 16 столітті виникла символіко-алегорична композиція з поясним зображенням Богоматері з Немовлям Ісусом на руках. Вона оточена небесними сферами і двома перехрещеними прямокутниками з витягнутими загостреними кутами (утворюючими восьмикінцеву зірку), заповненими небесними силами, які славословлять та  поклоняються Богоматері і ангелами стихій - роси, грози, мороку, морозу, льоду, вогню з старозавітними прообразами Богоматері на її зображенні і в кутах ікони, які супроводжуються написами.

Відео дня

Неопалима Купина вважається покровителькою рятувальників, зокрема, пожежних.

Тропар

Иже в Купине, огнем горящей и несгораемей, показавый Моисеови Пречистую Твою Матерь, Христе Боже, огнь Божества неопальне во чреве Приймшую и нетленну по Рождестве Пребывшую, Тоя молитвами от пламене страстей избави нас и от огненных запалений град Твой сохрани, яко Многомилостив.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.