1

Блаженний Іоанн жив у місті Ростові у дні царя Івана Васильовича Грозного. Звідки він був родом, невідомо. У Ростові він жив в образі юродивого Христа ради, не мав постійного притулку і тільки іноді заходив для відпочинку до однієї благочестивої вдови і до свого духовного батька, священика Всіхсвятської церкви Петра.

У його дні знаходився в Ростові і розмовляв з ним, як і з знаменитим подвижником святим Іринархом, блаженний юродивий Іоанн, на прізвисько Великий Колпак, який пішов потім до Москви.

Блаженний Іоанн Ростовський завжди носив з собою і читав пергаменту книгу - псалтир латинською мовою.

Відео дня

Кончина блаженного Іоанна послідувала 3 вересня 1580 року. Його тіло, турботами згаданої благочестивої вдови і його духовного батька священика Петра, поховано було біля церкви святого Власія за вівтарем. Поховання супроводжувалося знаменнями: піднялася сильна буря, заблищали блискавки і загримів грім.

Після смерті блаженного, багато хто став приходити до його гробниці. Люди співали в церкві молебні Господу Богу, Пресвятій Богородиці та Іоанну Предтечі, просили освятити воду і пили її, змішуючи з піском від гробниці блаженного Іоанна, інші мазали нею своє хворе тіло і по вірі отримували зцілення від різних хвороб.

При гробі блаженного Іоанна відбувалося багато чудесних зцілень. Ці чудеса записувалися і про них повідомлялося царю. Одним благочестивим купцем, з яким відбулося чудесне зцілення, над труною блаженного поставлена ​​була церква.

В даний час мощі блаженного Іоанна приховані і знаходяться за лівим криласом в кам'яній церкві Толгської ікони Божої Матері з боковим вівтарем в ім'я святого Іоанна Предтечі і священномученика Власія, побудованої в 18 столітті.

При гробниці здавна знаходиться великий кипарисовий хрест блаженного і пергаментна псалтир, написана гарним готичним письмом.

Тропар

Явился еси во граде яко в пустыни, в смиренномудрии, чистоте и в трудех, и подвизех, и в терпении мнозе, преблаженне отче Иоанне. Взем бо Крест Христов последова Ему и бе в молитвах и псалмопении день и нощь, иноязычнаго речения о спасении всего мира христианскаго рода и преселился еси к Невечернему Свету. Ныне же ко гробу Твоему вернии приходящий, моляся Господеви, Богородице и Предтечи, приемлют исцеления молитвами твоими. Но присно за ны молися, блаженне отче Иоанне, спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.