Мучениця Шушаніка була дочкою відомого армянського воєначальника Вардана. Справжнє її ім'я - Вардандухт, на честь батька, а пестливе - Шушаніка.

Вона вийшла заміж за правителя прикордонних областей в Грузії Варскена, який, змінивши Христу, став віровідступником. Її чоловік відправився в резиденцію перського шаха, і став вогнепоклонником, щоб догодити государю. Дізнавшись про це після повернення чоловіка, свята Шушаніка не побажала продовжувати подружнього життя з відступником від Бога. Вона покинула палац і стала жити в невеликий келії недалеко від палацової церкви. Дізнавшись про намір чоловіка вдатися до сили вона вирішила твердо стояти у вірі, незважаючи ні на які умовляння, погрози і муки.

Відкинувши домагання Варскена, 8 січня 469 року вона була побита і закута в кайдани, а 14 квітня 469 року її ув'язнили у фортеці, де вона перебувала шість з половиною років. До темниці приходило багато стражденних, при цьому кожен молитвами блаженної Шушаніки отримував від Бога те, чого він потребував.

Відео дня

Тим часом Варскен звернув в огнепоклонство дітей святої Шушаніки, які перестали відвідувати ув'язнену матір.

На сьомому році ув'язнення у святої Шушаніки відкрилися на тілі рани. Брат Варскена дізнавшись, що блаженна Шушаніка наближається до смерті, проник в темницю разом зі своєю дружиною і дітьми і просив у святий Шушаніки: «Прости нам вину нашу і благослови нас». Свята Шушаніка простила і благословила, сказавши: «Все тутешнє життя скороминуще і непостійне, як польова квітка; хто посіяв, той і скосив, хто розтратив для жебраків, той зібрав; хто пожертвує собою, той знайде ... »

Напередодні смерті свята мучениця Шушаніка причастилася Святих Христових Таїн.

Кончина блаженної мучениці наступила 17 жовтня і саме в цей день древня Церква святкувала її пам'ять.

Мощі святої мучениці Шушаніки спочатку перебували в храмі міста Цортага, який через деякий час перейшов у юрисдикцію вірменського єпископа, тому в шостому столітті святі останки були перенесені в місто Тбілісі.

Ймовірно, у зв'язку з цим пам'ять святої Шушаніки була перенесена з 17 жовтня на 28 серпня.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.