1

Преподобний Арсеній Комельский походив з московського дворянського роду. У молодому віці прийняв чернечий постриг у Троїце-Сергієвому монастирі. В обителі ніс послух переписувача книг. Відомо Євангеліє, переписане їм у 1506 році. У 1525-1527 роках преподобний був ігуменом Троїце-Сергієва монастиря.

Багато часу святий проводив у відокремленій Махрщській обителі. Навіть будучи ігуменом він не носив багатою одягу, що дуже здивувало Великого князя Василя IV при їх першій зустрічі. Братія пояснила цареві, що преподобний Арсеній бажає піти у пустель.

Віддалившись далеко в ліси зі своїм келейним старцем, святий обрав місце для сугубої молитви. Але місцеві жителі, які приходили в ліси для лову звірів, випадково вбили келейника, а самого Арсенія попросили піти у Шилегонський ліс. Але і те місце він незабаром повинен був залишити.

Відео дня

У 1530 році великий князь Василь видав йому грамоту на землю в Комельському лісі на річці Кохтише. Зі своїм учнем Герасимом преподобний почав розчищати тут ліс. Коли до нього зібралося кілька ченців, він поставив храм на честь Положення ризи Пресвятої Богородиці.

Провівши життя в пості, молитві і постійній праці, преподобний помер 24 серпня 1550 року. Відомості про життя святого були втрачені під час пожежі в Комельскому монастирі в 1596 році. Короткі відомості про його життя були зібрані ченцем обителі Іоанном. Через сто років святому був присвячений один з приділів нового кам'яного храму, зведеного в Комельскій обителі. Пам'ять святого звершується 6 вересня.

Тропар

Удалився мира, и водворився в пустыню, и ту подвизався добрым подвигом, постом, и молитвами, и многим терпением, и жив показал еси многая чудеса, и по преставлении своем источаеши различная исцеления с верою приходящим к честному гробу твоему, Арсение, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.