1

Преподобний Ісаакій (в миру Іван Іванович Антимонов) був родом з Курська. Народився він 31 травня 1810 року в купецькій родині. Від своїх батьків він отримав добре благочестиве виховання. Думка про відхід у монастир довгі роки визрівала в душі благочестивого юнака, вимушеного допомагати батькові в торгівельних справах.

До 1847 року він остаточно визначився з вибором свого подальшого життєвого шляху. Він покидає рідну домівку і стає послушником Введенській Оптиної пустелі. Молодий послушник був довірений під керівництво преподобного старця Макарія. Під його духовним керівництвом пройшли роки послуху.

В 1851 році він постригається в рясофор, в 1854 році - в мантію. У 1855 році його висвячують у сан ієродиякона, а в 1858 році він приймає рукоположення в сан ієромонаха.

Відео дня

Після смерті старця Мойсея в 1862 році преподобний Ісаакій стає настоятелем Оптиної пустелі і під його керівництвом монастир стає одним з найбільш процвітаючих в Росії.

Святий, навіть будучи архімандритом, завжди смиренно і без докорів слухався свого духовного батька, яким після смерті преподобного Макарія став великий святий - преподобний Амвросій Оптинський.

«Батьки і браття! Потрібно ходити до старця для очищення совісті», - часто повторював він. Так, благоговійно, майже до применшення себе, стояв він з усіма в черзі до свого духівника, і розмовляв з ним, стоячи на колінах, як простий послушник.

В останні роки життя настоятеля багато скорбот випали на його долю. Здоров'я його стало помітно слабшати, і він келійно прийняв постриг у схиму. Помирав він тихо, оточений плачучими духовними дітьми, яким дав останню настанову: «Любіть Бога і ближніх, любіть Церкву Божу, в церковній службі, у молитві шукайте благ не земних, а небесних; тут, у цій святій обителі, де ви поклали початок чернечого життя, і закінчуйте свої дні».

Преподобний отець Ісаакій упокоївся 4 вересня 1894 року. В цей день і звершується пам'ять святого.

Тропар

Венечник явился еси преподобномучениче Исаакие яко враги Креста Господа твоего низложил еси, старцем оптинским поревновал еси и с новомученики Российскими прославился еси темже мы тебе с любовию вопием: слава Давшему ти крепость, слава Венчавшему тя, слава Действующему тобою всем исцеления.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.