1

Свята мучениця Євлалія жила в Іспанії недалеко від міста Варкіона (нині - Барселона). Вона була вихована в благочестивій християнській сім'ї. У 14-річному віці дівчина проводила усамітнене життя в будинку своїх батьків, багато часу приділяючи молитві і читанню Святого Письма.

Під час гонінь на християн від імператора Діоклетіана у місто Вракіон був відправлений правитель Дакіан, який мав  стежити за тим, щоб всіх християн піддавали покаранням. Коли до святої дійшла ця новина вона навмисне вирушила до Дакіану.

Дівчина почала викривати його за те, що він примушує людей відрікатися від істинного Бога і приносити жертву ідолам. Правитель відразу ж наказав своїм воїнам схопити її і побити палицями, але свята Євлалія перенесла це катування.

Відео дня

Бачачи непохитність святої, Дакиан наказав піддати її жорстоким мукам і свята з молитвою на устах віддала свій дух у руки Господа. Тіло святої вночі було поховане християнами. Батьки мучениці, що знайшли її, вже постраждалу, плакали, але і раділи, що їх донька перебуває у сонмі святих мучеників.

Тропар

Агница Твоя, Иисусе, Евлалие зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и, Тебе ищущи, страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся Крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою, но яко жертву непорочную, приими мя, с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко Милостив, спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.