1

Єпископ Горазд, в миру Матей Павлик народився 26 травня 1879 в моравському селі Груба Врбка в католицькій родині.

З відзнакою закінчив Державну німецьку гімназію і богословський факультет Оломоуцького університету. Самостійно вивчив церковнослов'янську мову, в 1900 році відвідав Київ, щоб ознайомитися з богослужінням Руської Церкви.

У 1902 році був висвячений на священика католицьким архієпископом Оломоуцький Теодором Когном.

Відео дня

Після Першої світової війни з'явилися можливості для відродження православної місії на території колишньої Австро-Угорської імперії, тому отець Матей Павлик приєднався до Сербської Православної Церкви.

У 1921 році в монастирі Крушедол пострижений у чернецтво з ім'ям Горазд на честь учня святого рівноапостольного Мефодія.

В цьому ж році в Белграді відбулося наречення архімандрита Горазда в єпископа Моравсько-Сілезького. 25 вересня хіротонізований в єпископа Моравсько-Сілезького.

Протягом наступних двох десятиліть єпископ Горазд і його сподвижники активно відроджували православ'я в Чехословаччині. Вони побудували одинадцять церков і дві каплиці, займалися переведенням богослужбової літератури на чеську мову.

В умовах гітлерівської окупації 28 травня 1941 Чеська православна єпархія була прийнята під юрисдикцію РПЦЗ.

Під час ліквідації агентами чехословацького уряду у вигнанні Рейнхарда Гейдріха єпископ Горазд знаходився в Берліні. Агенти-ліквідатори сховалися в крипті православного кафедрального собору святих Кирила і Мефодія в Празі. Однак після бою з есесівцями, які відкрили місце їх притулку, агенти були змушені застрелитися.

Члени соборного кліру, які зховали убивць Гейдриха, були арештовані. Єпископ Горазд, який повернувся до Праги, заявив, що готовий розділити покарання, яке понесуть його клірики, після чого був заарештований і розстріляний разом зі старостою і священством свого кафедрального собору.

Тропар

Возбранный воеводо православных и Моравской церкви учителю, богомудрый пастырей первоначальниче, святый отче наш Горазде, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.