1

Собор московських святителів - це святкування на честь святих московської землі. Першим московським святим був митрополит Петро, який спочатку був місцевовшановуваним, проте вже через 13 років після його кончини, в 1339 році, спеціальною грамотою константинопольського патріарха було проголошено його загальноросійське шанування.

У XV столітті вже говорять про московських святих у множині. Ними стали, крім Петра, його наступники на митрополичій кафедрі Кипріян, Фотій і Іона, що багато зробили для піднесення Москви. 5 жовтня 1596 року за царя Федора Івановича першим російським патріархом Іовом було встановлено святкування Собору московських святителів.

В Собор увійшли виключно митрополити - Петро, Алексій, Фотій і Іона. Тоді ж стверджується і чин святкування всім святителям разом. Пізніше до них в 1875 році був зарахований митрополит Філіп (Количев), а в 1913 році патріарх Гермоген, що багато зробив для подолання "Смути" початку XVII століття. Уже в наш час Собор поповнили митрополит Макарій, перший російський патріарх Іов і перший патріарх післясинодального періоду - Тихон.

Відео дня

Також канонізовані благовірні князі - Дмитро Донський і Данило Московський. Окрему групу становлять блаженні юродиві - Василь Блаженний, Максим Московський і Іоанн Московський.

Тропар

Днесь пророчество святителя Петра пред очами нашими сбывается, сердце бо России град Москва свыше славу велию приемлет, украшаем, яко бисером честным, многим сонмом Божиих угодников; к нимже мы любовию возопиим:  о, пречуднии святителие, исповедницы и мученицы новии, благовернии князие, преподобнии отцы, и премудрии юродивии, и вси святии, знаемии и незнаемии, яко благочестия столпи, молите Христа Бога стране нашей в мире спастися.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.