1

Чудотворна ікона Божої Матері, іменована «Всецариця» (по-грецьки - «Пантанасса»), знаходиться на Святій Горі Афон у Греції. Вона перебуває в Ватопедском монастирі, в соборному храмі обителі, зліва від царських врат. Ця ікона невелика за розмірами. Час її написання відноситься до ХVII століття.

На іконі зображена Пречиста Діва в багряному вбранні, яка возсідає на царському троні. На руках Її - Богомладенець з сувоєм у лівій руці і благословляє правицею. Правою рукою Богородиця вказує на Свого Царственого Сина, як на Спасителя всіх людей. На задньому плані - два ангели, які з благоговінням осяяли крильми Пречисту Діву.

Ця ікона належить до іконографічного типу Панахранта, що в перекладі з грецького означає «Пренепорочна», «Пречиста». Всемилостива - друга назва ікон Богородиці даного типу. Загальною ознакою таких ікон є те, що Богородиця зображається сидячою на престолі з Немовлям Христом на колінах. Трон символізує царську велич і славу Божої Матері, найдосконалішу з усіх народжених на землі.

Відео дня

В XX столітті образом «Пантанасса» відомий афонський старець Йосип Ісіхаст благословив своїх учнів. Він же доніс до сучасників стародавній переказ про цю ікону.

Одного разу до ікони підійшов дивний чоловік і заходився щось невиразно бурмотіти. В цей момент лице Богоматері засяяло дивним світлом, і невидима сила відкинула юнака на підлогу. У страху він вибіг з храму і зі сльозами зізнався старцям в тому, що вів гріховне життя і займався чаклунством і магією. Так Пресвята Богородиця явила чудо від Свого образу, відвернула юнака від нечестя і наставила на шлях покаяння. Чудотворне втручання Богородиці переконало його змінити життя і залишитися на Афоні.

Це був перший прояв чудотворної сили ікони Божої Матері «Всецариця», пізніше стали помічати, що ікона робить благотворний вплив на хворих з різними пухлинами, в тому числі злоякісними, як їх називають в сучасному світі.

Тропар

Образом радостотворным честныя Всецарицы, желанием теплым взыскающих благодати Твоея, спаси, Владычице; избави от обстояний к Тебе прибегающих; от всякия напасти огради стадо Твое, к заступлению Твоему взывающее присно.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.