1

Ікона Божої Матері Воргольска перебувала в Богородице-Різдвяній церкві села Воргол, Глухівського повіту Чернігівської губернії (нині Кролевецького району Сумської області).

Ікона ця вельми древня і поміщалася в Воргольском храмі з незапам'ятних часів. Передання і народний поголос приписують Воргольской іконі численні чудотворення.

Для перевірки цього в 1850 році за розпорядженням духовної влади було проведено особливе розслідування, яке затвердило дійсність чудотворної сили, минаючої від святої Воргольской ікони Богоматері. Після цього Святіший Синод визначив: «По увазі до викладених благодатних зцілень, які сходять від ікони Божої Матері, не перешкоджати шанувати місцево цю ікону по вірі приходячих до неї з молитвою».

Відео дня

У різний час від цієї ікони отримали зцілення багато безнадійно хворих. У 1848 році, коли сильно лютувала холерна епідемія, ікону носили по всіх заражених місцевостям. При цьому було відмічено, що там, куди приносили ікону, хвороба слабшала, а потім і зовсім припинялася.

У 1867 році місцевим причтом був складений детальна доповідь єпархіальному начальству про сім засвідчених випадках зцілень при іконі Богоматері хвороб рук, ніг і розслаблення всього тіла. Численні зцілення силою Богоматері від Воргольской ікони зберігаються в пам'яті народу. Під час безбожної влади в селі Воргол храм був зруйнований, а ікона безслідно зникла, але збереглося ряд копій і опис ікони. 

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.