1

Преподобний Герман народився під Москвою в місті Серпухові в купецькій сім'ї. В шістнадцять років він виїхав у Валаамський монастир.

Всі обставини життя Германа на Валаамі, про які відомо зі спогадів про нього братії монастиря, ріднять його по духу з преподобним Серафимом. Він також як і Серафим після ретельного випробування різними послухом йде на постійне проживання в ліс і поселяється в пустельній келії за кілька кілометрів від монастиря.

Також несе відокремлені подвиги і труди як його Саровський сучасник. І навіть чернечий постриг Герман і Серафим приймають в один і той же рік. П'ятнадцять років провів Герман в Валаамської обителі. Але як би не любив Герман свою самоту, дізнавшись, що з ченців Валаамського монастиря формують місію в далеку Америку, не роздумуючи, погодився увійти до її складу.

Відео дня

Цей подвиг апостольського служіння преподобний Герман ніс все подальше життя. Він став для місцевих жителів і шкільним учителем, і лікарем, і агрономом-хліборобом, і духовним наставником, і захисником від несправедливості та утисків.

Він виступав проти тих, хто бачив в корінних жителях Аляски тільки об'єкт для жорстокої експлуатації. Сутність заклику преподобний Герман висловив дивно простими словами: «Я - нижайший слуга тутешніх народів і нянька». Як істинний християнин Герман всіх любив і всіх прощав. Такий же взаємною любов'ю та повагою відповідало йому все місцеве населення Аляски.

Наприкінці життя преподобний Герман вирішив усамітнитися від людей і переселився на безлюдний острів, що знаходився в двох годинах їзди на байдарці від центрального поселення. Преподобний Герман помер на 81-му році життя, 13 грудня 1836.

Тропар

Звездо пресветлая Церкве Христовы, на севере просиявшая, вся к Царствию Небесному путеводящая, учителю и апостоле истинныя веры, предстателю и заступниче гонимых, украшение изящное Святыя Церкве во Америце,  преподобне отче Германе Аляскинский, молися ко Господу, Спасу нашему,  спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.