1

Священномученики Єрмолай, Єрмип і Єрмократ, ієреї Нікомидійські, в числі небагатьох залишилися в живих після того, як по велінню імператора Максиміана в Никомидійській церкви були спалені 20 000 християн в 303 році.

Вони ховалися у віддалених місцях і не переставали вчити язичників християнській вірі. Коло будинку, в якому переховувався святий Єрмолай, часто проходив юнак-язичник Пантолеон (святий великомученик Пантелеімон).

Одного разу святий Єрмолай вийшов назустріч юнакові і попросив його зайти до нього в будинок. У бесіді святий Єрмолай став роз'яснювати своєму гостю неправдивість, безбожність і суєтність поклоніння язичницьким божествам.

Відео дня

З цього дня Пантолеон став щодня заходити до святого Єрмолая і прийняв від нього святе Хрещення. Коли відбувався суд над святим великомучеником Пантелеїмоном, були схоплені і святі Єрмолай, Єрмип і Єрмократ.

Напередодні святому Єрмолаю з'явився Господь Ісус Христос і відкрив йому, що наступного дня він постраждає за Нього і прийме мученицький вінець. Після святого Єрмолая були схоплені і приведені на судилище і святі Єрмип і Єрмократ.

Всім трьом було запропоновано відректися від Христа і принести жертву ідолам. Але вони рішуче відмовилися, сповідали свою віру в Господа Ісуса Христа і готовність з радістю померти за Нього.

Язичники стали загрожувати святим ієреям муками і смертю. Раптово почався сильний землетрус, і ідоли в капищі впали і розбилися. Про це доповіли імператору. Розгніваний Максиміан віддав святих мучеників на катування і виніс їм смертний вирок.

Мужньо зазнавши всі муки, святі ієреї - мученики Єрмолай, Єрмип і Єрмократ були обезглавлені близько 305 року.

Тропар

Троицы провозвестницы, троице мучеников честная, идольское нечестие обличившии и тьмочисленнаго врага сокрушившии, ныне, со Христом царствующе, молите,  священный Ермолае со Ермиппом и Ермократом славным, яко да и наша враги победим и приимем от Царя всех, Бога, вечный живот и венец нетленный.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.