1

Майбутній святитель народився 30 листопада 1717 року і в хрещенні був названий Григорієм. До 11 років він виховувався в родині, а потім був відправлений на навчання в Києво-Могилянську Академію, яку закінчив в 1743 році. Він блискуче з особливою похвалою закінчив повний академічний курс і відразу вступив на шлях чернецтва і став проповідником у Києво-Печерській лаврі.

З 1745 року він трудиться викладачем, а потім і ректором в рідній для нього Академії в сані архімандрита Києво-Братського монастиря на Подолі. Ім'я вченого архімандрита Георгія стало відомим у вищій південно-російській богословській школі як реформатора курсу богослов'я і як упорядника програми викладання академічних дисциплін, який прагнув позбавити їх від гніту середньовічної латинської схоластики.

Ще більш значний слід в історії Церкви залишило високе відповідальне служіння Георгія Кониського в сані архіпастиря в найважчий час для православних Білої Русі.

Відео дня

22 вересня 1783 року зведений в сан архієпископа і призначений членом Святійшого Синоду.

Помер 13 лютого 1795. Похований в Спаській церкві міста Могилева, яка була при ньому добудована і освячена.

Над його могилою була прибита мідна дошка з епітафією, складеною самим архієпископом:

Колыбель — Нежин, Киев мой учитель,

Я в тридцать восемь лет назван: Святитель.

Семнадцать лет боролся я с волками.

А двадцать два, как Пастырь, отдохнул с овцами.

За претерпенные труды и непогоду

Архиепископом и Членом стал Синоду,

Георгий именем, я из Конисских дому,

Коню подобен был я почтовому.

Тут трупа моего зарыты кости.

В год семисотый пятый девяностый.

Тропарь

Приспе день светлаго торжества, град Могилев радуется, и с ним вси людие православные ликовствуют пеньми и песньми духовными: днесь бо священное торжество в прославлении святителя и чудотворца Георгия, якоже солнце незаходимое возсия светозарными лучами, разгоняя тьму искушений и бед от вопиющих верно: спасай нас, яко предстатель наш, великий Георгие.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.