1

Про життя преподобномученика Афанасія відомо з «Діаріуша» - його щоденника із записів автобіографічного характеру.

Святий народився в сім'ї ремісника, навчався у братській школі при Віленському монастирі Зішестя Святого Духа.

В молоді роки святий Афанасій деякий час був вчителем у будинках польських шляхтичів. У 1627 році він прийняв постриг від ігумена Йосипа у Віленському монастирі Святого Духа.

Відео дня

У 1632 р. чернець Афанасій був висвячений у сан ієромонаха і призначений намісником Дубойської (Дубовської) обителі під Пінськом.

Святий Афанасій, за особливим благословенням Божої Матері, самовіддано відстоював Православ'я в межах споконвічно російських земель, захоплених Річчю Посполитою.

З 1638 по 1648 роки святий Афанасій виконував послух ігумена Брестського Симеоновського монастиря. Преподобний зазнав багато образ і незаконних покарань від влади, тричі був ув'язненим. Святого направили до Києва, щоб він постав перед духовним судом, але його було виправдано і преподобний знову повернувся в свою обитель.

Протягом десяти років преподобний Афанасій, перебуваючи в середовищі недоброзичливо налаштованих до нього осіб, вів безперервну боротьбу за Святе Православ'я, вірність якому засвідчив своїми стражданнями.

Тропар

Блажен еси отче наш Афанасие, яко верно пожил еси, стоя бодренно за Святую Восточную Веру, со умилением присно поя неседальное Пречистей, заповедуя никомуже нарушати Православныя веры Святыя, пострадав за свидетельство истины даже до смерти. Мы же чтуще святыню твою, со дерзновением взываем ти: отче наш Преподобномучениче Афанасие, похвало и украшение наше.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.