1

Преподобний Авраамій Галицький (Чухломський, Городецький) народився на початку ХIV століття. Місце його народження і мирське ім'я невідомі.

Згідно уривку з найдавнішого житія, спочатку преподобний подвизався у нижегородській Печерській обителі, звідки перейшов в Троїце-Сергіїв монастир. Через деякий час, в пошуках місця для відокремленого чернечого життя, преподобний Авраамій з благословення преподобного Сергія Радонезького пішов у костромські межі, в Галицьке князівство, де заснував першу у галицькій стороні обитель - Авраамієв Новозаозерський (Новоєзерський) монастир на честь Успіння Пресвятої Богородиці на північно-східному березі Галицького озера.

Незабаром після прибуття преподобного Авраамія на Галицьке озеро, в 1350 році, здійснилося чудове обретіння ним ікони Божої Матері «Уміленіє».

Відео дня

За житієм, коли преподобний перебував на березі озера біля підніжжя гори, він почув голос з вершини: «Авраміє! Піднімись на гору, там де ікона Матері Господньої стоїть!» Поглянувши з  трепетом на гору, преподобний побачив на вершині гори на одному з дерев ікону Цариці Небесної, оточену чудовим сяйвом. Подвижник благоговійно вклонився образу до землі, й ікона сама спустилася з дерева на його руки. З цього часу шанування преподобного Авраамія та ікони Пресвятої Богородиці «Умилєніє» стають нероздільні.

Поява на березі озера пустельника не могла довго залишатися таємницею для місцевих жителів; святого Авраамія поважали. Згодом преподобний Авраамій заснував ще 3 монастиря.

Авраамій Галицький помер в каплиці поблизу Свято-Покровського Городецького монастиря, куди віддалився незадовго до смерті. Згідно з житієм преподобний Авраамій преставився 20 липня 1375 року. У 1553 році преподобний Авраамій Галицький був канонізований для місцевого шанування, в 1621 - прославлений у лику святих.

Тропарь

От мирскаго мятежа изшед, / в тихое пристанище, преподобнаго Сергия обитель, притекл еси, / и тамо равноангельное житие пожив, / во страну Галичскую пришел еси, /  идеже веру Христову насаждая / и новокрещенныя люди от суеверий поганских очищая, /  многи и велики подвиги подъял еси /  и, обители четыри создав, /  иноков лики добре упасл еси /  и ко Христу Спасу привул еси, /  Егоже моли, преподобие отче Авраамие, спасти души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.