1

Преподобна Мокрина, сестра святителів Василя Великого та Григорія Нісського, народилася в Кападокії на початку IV століття. Її мати, Емілія, бачила у сні Ангела, який назвав ще не народжену  дівчинку Феклою, на честь святої первомучениці Фекли. Свята Емілія виконала волю Божу і назвала дочку Феклою. Інші ж родичі іменували дівчинку Мокриною, на честь бабусі, яка постраждала під час гоніння на християн при імператорі Максиміані Галерії.

Коли Мокрина виросла, батьки заручили її з благочестивим юнаком, але наречений незабаром помер. Багато молодих людей прагнули до шлюбу з нею, але Мокрина всім відмовляла, обравши  життя у дівстві і не бажаючи зраджувати пам'яті померлого нареченого. Преподобна Мокрина жила у будинку своїх батьків, допомагаючи їм виконувати домашні роботи разом зі служницями як старша. Коли всі діти виросли і покинули рідний будинок, свята Мокрина переконала свою матір, святу Емілію, залишити мирське життя, відпустити рабів на свободу і віддалитися в дівочий монастир. Деякі з служниць-рабинь послідували їх прикладу.

 Після смерті матері свята Мокрина керувала сестрами обителі. Вона користувалася глибокою повагою всіх, хто її знав. Суворість до себе і стриманість у всьому – це риси, які були притаманні святій протягом усього життя. Свята Мокрина була удостоєна дару чудотворення. Був випадок (розказаний сестрами обителі святому Григорія Нісському після смерті святої Мокрини), коли вона зцілила дівчинку, у якої на оці було більмо, поцілувавши це хворе око. За молитвами святої, в її обителі під час голоду не зменшувалася пшениця, необхідна для прожитку сестер.

Відео дня

Померла свята Мокрина в 380 році, до останнього подиху підносячи подячні молитви Господу за отримані від Нього протягом усього її життя благодіяння. Похована преподобна в одній могилі з батьками.

Святій Мокрині моляться за здоров'я своє і близьких. Також жінки просять покровительку подарувати мир і благополуччя їхньому дому, щасливе життя з чоловіками.

Тропарь преподобной Макрины,  глас 2

Жениха твоего смерть видевши, разсмотрела еси тленную жизнь и суетие мира, отвсюду вину приимши, Нетленному Обручнику уневестилася еси, постом и смирением любовь Того постигающи. Тем ныне радуется со Ангелы, преподобная Макрино, дух твой.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.