1

31 липня Православна Церква святкує пам'ять одного з найбільш відомих подвижників Києво-Печерських - преподобного Іоанна Багатостраждального. Життя святого було сповнене подвигів і чудес.

Преподобний ще з юних років страждав від тілесної похоті, і ніщо не могло допомогти йому позбавитися від неї. Для боротьби з нею святий Іоанн пішов у Києво-Печерський монастир, у печеру, де у свій час подвизався преподобний Антоній. Преподобний старанно молився Господу і просив допомоги святого. Через добу він почув голос: «Іоанн! Тобі потрібно піти в затвор тут, щоб побороти свою пристрасть, і Господь допоможе тобі молитвами своїх преподобних».

З тих пір святий оселився в печері і тільки через 30 років наполегливої боротьби з собою він переміг плотську пристрасть. Ця боротьба виявилася напруженою і дуже важкою, з безліччю спокус і підступів диявола. Не раз, впавши в спокуси він хотів покинути печеру, але завжди він відкидав сумнів і з часом зважився на ще більший подвиг.

Відео дня

Преподобний на час Великого посту закопав себе в землю до плечей. У такому положенні святий продовжував боротьбу зі своєю плоттю. А тим часом ворог роду людського всіляко намагався перешкодити подвижникові. Він навів страх на святого Іоанна: страшний змій заповз у печеру святого і намагався його поглинути. Це тривало кілька днів.

У ніч свята Воскресіння Христового змій захопив голову преподобного в свою пащу. Тоді подвижник почав молитися Богу, щоб Господь визволив його від нападів ворога. Блиснула блискавка і змій зник. Печера наповнилася світлом і він почув голос Господа, який підтримав святого і дав благословення продовжувати подвиг заради спасіння душі.

Помер преподобний близько 1160 року, отримавши благодать у боротьбі зі своєю тілесною пристрастю. Зараз мощі цього святого подвижника знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Тропарь:

В тебе, отче, известно спасеся еже по образу приим бо крест последовал еси Христу, и дея учил еси презирати убо плоть, приходит бо: прилежати же о души, вещи безсмертней: тем же и со Ангелы срадуется, преподобне Иоанне, дух твой.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.