1

Преподобний Іринарх прийняв постриг у Соловецькому монастирі і в своєму чернечому житті ревно наслідував преподобних Зосиму (пам'ять 17 квітня) і Саватія (пам'ять 27 вересня). У 1614 році, після смерті ігумена Антонія, Іринарх став його наступником.

Новий ігумен багато зробив для зміцнення обителі, так як вона ще була і військовим форпостом. При преподобному Іринарху була споруджена кам'яна стіна з вежами, викопані глибокі рови, викладені камінням. 

Піклуючись про зовнішню безпеку обителі, преподобний багато уваги приділяв і внутрішньому, духовному її зміцненню. Сам смиренний і лагідний, постійно занурений в молитву, він старався  пітримати в ченців істинний чернечий дух.

Відео дня

Під духовним керівництвом преподобного Іринарха в Соловецькому монастирі виросли багато гідних подвижників. З благословення ігумена і при його заступництві преподобний Єлеазар, друг і сподвижник преподобного Іринарха, заснував скит на Анзерському острові.

Місце для скиту було визначено самим преподобним Іринархом, який прибув разом з преподобним Єлеазаром на Анзер. Ігумен Іринарх не тільки благословив інока Єлеазара влаштувати скит на Анзері, а й сам надав йому кошти для улаштування скита і писав про нього патріархові Філарету. Патріарх надіслав грамоту на будівництво храму, від царської сім'ї було пожертвувано внутрішнєначиння.

Останні два роки життя преподобний провів в подвигу безмовної молитви, попросивши собі звільнення з посади настоятеля.

Преставився святий 17 липня 1628. Його чесні мощі були покладені братією за вівтарем Спасо-Преображенського собору з північного боку, і над ними поставлена ​​каплиця.

Преподобний Єлеазар, перебуваючи на Анзері, провидів наближення останньої години земного життя преподобного Іринарха, і поспішав переправитися на Великий Соловецький острів. У цей час преподобний Іринарх, бачачи очима серця свого друга і сподвижника, сказав, що духовний брат його Єлеазар пливе зараз морем, але він не встигне попрощатися з ним. Преподобний Єлеазар прибув на острів вже після кончини преподобного Іринарха.

До наших днів збереглася каплиця в ім'я преподобного Іринарха. Вона знаходиться в Свято-Троїцькому соборі.

Багато хто з жителів Двінського краю, Варзуги, Сумського острогу отримували допомогу від преподобного Іринарха. Він позбавляє їх від небезпек зимового моря і негоди.

Тропарь преподобного Иринарха Соловецкого глас 4

Постническое по Бозе житие возлюбив, вся плотская мудрования духу покорил еси и воздержанием страсти умертвил еси, во трудех, и бдениих, и молитвах образ быв добродетели, тем монашескаго жития наставник показался еси, отче преподобне Иринарше. Моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.