1

Преподобний Леонід Устьнедумский жив в одному селі Пошехонсько-Ярославської землі. В п'ятдесят років він вирішив вступити в монастир. У цей час йому було відкрито у видінні самому заснувати монастир на найближчій Туринській горі перенести туди з ікону Пресвятої Богородиці «Одигітрія» з іншої обителі.

Не довіряючи своїм видінням, він сам вступив до цього монастиря і постригся там з ім'ям Леонід. Але видіння повторилося, і монастирські старці визнали його справжнім. Вони дали йому цю ікону і благословили його створити новий монастир. Злі люди прогнали його з Туринської гори, і йому довелося переселитися в непрохідні болота.

Щоб осушити їх, він викопав три канали. Під час цих робіт його вжалила змія. Тоді, озброївшись молитвою, преподобний Леонід поставив собі за правило не думати про хитрощі бісівські і віддав себе волі Божій. Бог допомагав йому в усьому. Свій останній канал він назвав «Недумой», і монастир його став називатися Устьнедумським монастирем Пресвятої Богородиці.

Відео дня

Край, де подвизався преподобний, був частиною країни диких перм'яків, і преподобного Леоніда шанують їх просвітителем. Помер преподобний Леонід Устьнедумський коли йому було 105 років, 17 липня 1654 року.

Преподобний Леонід був велелюбним батьком і утішником приходячих до нього. З любов'ю він подає допомогу і пораду всім, хто старанно звертається до нього.

Тропарь, глас 1:

Божественною любовию и житием духовным/ от юности распалився, преподобне,/ и вся, яже в мире красная, возненавидев,/ Христа единаго от души возлюбил еси, отче,/ легкое иго на рамо взем,/ Божественным Промыслом и Пречистыя Богородицы чудным явлением направляемь/ достиже пустыни/ и в ней многолетне подвизался еси/ в трудех многих и слезах,/ всяким злостраданием плоть свою изнуряя./ Отонудуже Бог, твоя труды видев,/ умножи тебе чада в пустыни./ Но яко имея дерзновение к Богу,/ моли о нас, рабех твоих, отче преподобне Леониде,/ да избавит нас от всех навет вражиих/ и спасет души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.