Господи, Боже отцов наших, прославь имя Твое святое в нас!              Молитва мучеников

Церква завжди особливо шанувала людей, які звершили подвиг мучеництва. Якщо подивитися, то можна побачити серед мучеників за віру в Христа людей різних епох, віку, соціального положення. Часто також можна зустріти почитання груп святих мучеників, які постраждали від гонінь разом або в один період.

Один з таких соборів мучеників свята церква шанує сьогодні. Сорок п'ять мучеників, що постраждали в Нікополі Вірменському і своє кров'ю засвідчили непохитність своєї віри.

Постраждали святі на початку IV століття при нечестивому правителі Ликинії, співправителі рівноапостольного імператора Костянтина. Ликиній видав повеління, яке зобов'язувало мешканців його області поклонятися тільки язичницьким богам. В іншому випадку, якщо хтось продовжував сповідувати християнство, у них віднімалося майно, а самі вони піддавалися мукам та смертній карі.

Відео дня

Коли про це повеління почули у Вірменському Нікополі, то язичники відразу ж почали готувати все, для того, щоб якнайшвидше викрити та знищити християн і приготували різні знаряддя муки.

Побачивши все це, група із понад сорока християн, очолювана Леонтієм, Маврикієм, Даниїлом і Олександром, які були людьми знатними і благочестивими, вирішила відкрито сповідати ім'я Христове. Всіх їх відразу ж відправили на суд до ігемона вірменської області.

Почувши їх сповідання віри, ігемон дуже здивувався мужності і єдинству стількох людей, які без страху та з власної волі прийшли на муки. Ігемон марно намагався переконати їх поклонитися і принести жертви поганським богам, адже святі, підкріплені благодаттю Божою були непохитними.

Побачивши, що спроби переконати християн нічого не дають, правитель наказав мучити їх. Святі довго терпіли муки, але ніхто з них не проявив слабкості. Вони всі вистояли у вірі до останнього.

Ігемон, дивлячись на стійкість християн, сказав солдатам розпалити вогонь і спалити їх усіх. Так закінчилися муки 45 мучеників Нікополя Вірменського – вічним і нетлінним вінцем мучеництва, за що і пам'ятає їх церква та завжди молитовно просить у них заступництва перед Богом, якого вони полюбили вище свого життя.

Кондак святим

Христа ради мученицы многия муки подъясте, и многобожие низложисте все идольское, и разрушисте безбожие всякия прелести, Христовою силою сия поправше; нас всех верно научаете вопити яве: аллилуия.

"УНІАН-Релігії" реалізує проект "Православні свята" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.