1

Свята Православна Церква від самих своїх витоків свідчила про святість мучеників – людей, які не побоялися тілесних мук і віддали своє життя заради віри в Христа і надії на нове життя у вічності.

По слову древнього вчителя християнства Тертуліана, «кров мучеників – насіння Християнства» і саме їх подвиг багатьом показав, чим насправді є Христова віра.

Церква і сьогодні шанує своїх святих мучеників. У цей день, молитовно поминається пам'ять святого мученика Аполонія.

Відео дня

Святий був родом з Малоазійського міста Сарди. Жив він у середині ІІІ століття. Як відомо з історії – це був час гонінь на християн. Після того як Аполоній оголосив себе християнином, він відразу зазнав утисків і незабаром був схоплений язичниками та приведений до правителя області.

Святого змушували відректися від Християнства і заприсягтися ім'ям імператора, що він назавжди відвернеться від Христа. Та він відмовився слухатись мучителів і після цього сповідання своєї віри його почали мучити. Після довгих знущань і болісних тортур його розіп'яли на хресті. Мученицьку кончину святий Аполоній прийняв при римському імператорі Валеріані (253-259).

Мученик Твой, Господи, Аполлоний во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего: имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії" 

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.