1

Святитель Іона, митрополит Московський і всієї Русі чудотворець, народився в місті Галичі в сім'ї благочестивих християн.

У віці дванадцяти років, майбутній святитель приймає чернечий постриг в одному з Галицьких монастирів, звідки він потім перейшов в московський Симонов монастир, де працював багато років.

Одного разу святитель Фотій, митрополит Московський, відвідав Симонов монастир і, після молебню, виклавши благословення архімандрита і братії, побажав благословити ченців, які виконували послух на монастирських роботах.

Відео дня

Коли він прийшов в пекарню, то побачив сплячого від багатьох праць ченця Іону, права рука стомленого ченця була зігнута в жесті благословення. Святитель Фотій благословив сплячого ченця і пророчо передбачив присутнім, що цей чернець буде великим святителем і багатьох наставить на шлях спасіння.

Через кілька років передбачення Святителя виповнилося. Іона був поставлений єпископом Рязанським і Муромським.

Через п'ять років після смерті митрополита Фотія, за доброчесне і святе життя митрополитом Всеросійським був обраний святитель Іона. Посвячення його з благословення Константинопольського Патріарха Григорія ІІІ (1445-1450) вперше здійснено в Москві. 15 грудня 1448 року святитель Іона вступив на Митрополію і з архіпастирською ревністю став стверджувати благочестя серед пастви, словом і ділом зміцнюючи православну віру в країні. І при своєму високому сані він як і раніше не залишав особистих чернечих подвигів. За труди на благо Церкви Христової святитель Іона удостоївся від Бога благодатного дару чудотворінь і прозорливості.

Блаженна кончина святителя Іони була в 1461 році. У 1472 році мощі святого митрополита Іони були знайдені нетлінними і покладені в Успенському соборі Кремля. При гробі Святителя стали відбуватися численні зцілення.

"УНІАН-Релігії"