1

У першу неділю після дня Святої Трійці Православна Церква святкує день Всіх Святих.

Всі Святі невипадково згадуються через тиждень після Трійці - на Трійцю була встановлена Церква, це день її народження, посаджений росток в землю. 

Святі шанувалися з самих ранніх століть християнства. Спочатку це були апостоли, а потім мученики, що прийняли смерть, але не відреклися від віри. За ним послідувало шанування видатних церковних діячів, які прославилися дарами Святого Духа (всі ми знаємо самого шанованого у нас святителя Миколая Чудотворця). З укріпленням християнства почали шанувати благовірних правителів і правительок (такими були благовірний князь Олександр Невський, син його Данило Московський, святий покровитель столиці) і преподобних ченців (таких як Сергій Радонезький та Серафим Саровський).

Відео дня

Скільки всього святих у християнстві - невідомо. Житія і описи святих не вміщуються в самі товсті томи Міней, про подвиг тисяч ніколи не буде відомо... Ми не дізнаємося про мучеників перших століть християнської церкви, розірваних дикими звірами на арені цирку за віру в Христа, прихованими від нас залишаться імена подвижників і ченців, що жили у видаленні від світу і так гаряче молилися за мир, не злічити імен віруючих, розстріляних у роки безбожництва в таборах.

Правмир