У неділю, 27 квітня, православні віруючі відзначають Антипасху або закінчення великодніх свят. Назва «Антипасха» означає «замість Пасхи», або «протилежний Великодню» - це не протиставлення, а звернення до минулого свята, повторення його на восьмий день після Пасхи.

У православних у цей день закінчується Світла седмиця. У церкві служать останню літургію за великоднім чином, після чого закривають «Царські врата».

Відео дня

Також в цей день віруючі згадують явище Христа апостолу Фомі, що сталося на восьмий день після Пасхи. До цього апостол не вірив, що Христос воскрес. На запевнення учнів про воскресіння Христа він відповідає: «Якщо не побачу на руках Його ран від цвяхів і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю» (Ін. 20, 25). Тільки побачивши Ісуса, Його рани, він увірував у воскресіння Спасителя. Звідси і пішла назва Фомина неділя.

Також сьогодні народне свято - Червона гірка. Після довгої низки церковних постів та свят знову можна вінчатися. В цей день хлопці і дівчата влаштовували гуляння, на яких знайомилися і домовлялися про весілля. Здавна в цей святковий день неодружені хлопці пропонують руку і серце своїм обраницям.