Священномученики Піоній і Лін, пресвітери Смірнські, святі мучениці Савіна та Македонія і святий мученик Аскліпіад постраждали під час гоніння на християн в царювання Декія (249-251) в Смирні, у заменитому у давнину торговому місті, розташованому на східному березі Егейського моря. Смирнська Церква була заснована святим апостолом Іоанном Богословом (пам'ять 8 травня та 26 вересня) і прославилася стійкістю сповідників віри Христової.

Приготував себе до страждань, вже дізнавшись про початок гоніння, святий Піоній з Савіною та Аскліпіадом перебували в суворому пості і сугубій молитві. Святий Піоній взяв три сплетені вериги і поклав їх на себе і своїх товаришів.

Відео дня

Святі мученики були схоплені гонителями 23 лютого, в день пам'яті святого священномученика Полікарпа, єпископа Смирнського († 167). Після короткого допиту святих сповідників відвели в тюрму. У в'язниці святий Піоній з товаришами зустріли пресвітера соборної церкви Смірни Ліна і жінку по імені Македонія з села Карини.

Багато віруючіх відвідували святих сповідників у в'язниці, приносячи їм хто що міг, але святі роздавали все тюремним сторожам. Приходили до святого Піонія і ті, хто раніше були християнами, але через страх перед муками погодилися принести жертви ідолам, і просили молитов.

Гірко плакав святий Піоній про легкодухих та умовляв їх: «Не впадайте у відчай, брати, хоча ви і зробили важкий гріх, але покайтеся істинно і зверніться знову всім серцем до Христа». Після багатьох катувань 250 року святого мученика розіп'яли на хресті. Хрест обклали дровами і запалили. Всі побачили тіло святого абсолютно неушкодженим; навіть волосся на його голові не згоріли. Обличчя його було світле, що сяяло Божественною благодаттю.

Правмір