Хто подає милість ближньому, той знайде милість у Господа
Преподобний Єфрем Сирін

Сьогодні14 грудня – день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого. Цей святий явив приклад живої, діяльної любові до ближнього, заповіданої нам Христом Спасителем. Багато святих буквально сприйняли слова Спасителя: якщо хочеш бути досконалим, піди, продай майно твоє і роздай жебракам; і матимеш скарб на небесах; потому приходь і слідуй за Мною. Проте, більшість з таких людей після свого самовідданого вчинку цілком присвячували себе церковному служінню, приймаючи на себе особливі подвиги - єпископи, ченці, юродиві. Праведний Філарет виявляє собою приклад того, як і в звичному житті, у миру, можна до кінця виконати цю заповідь.

Філарет був заможною людиною. Мав обширні земельні угіддя, безліч слуг. Згодом він уже займав високе положення в суспільстві, мав багатство, розумну дружину і троє дітей. При цьому Філарет був незвичайно щедрий і милостивий. Будь-який селянин у нужді міг підійти до нього: узяти вола з його стада, попросити зерно у неврожайні роки або грошей.

Відео дня

Та одного разу на Пафлагонію - область, де жила сім`я Філарета - напали араби, розграбували країну. Серед інших постраждав і маєток Філарета. Те, що залишилося, прибрали до рук сильніші землевласники. Від усіх багатств у Філарета залишилося тільки два воли, корова, декілька вуликів і будинок. У порівнянні з колишнім його багатством - крапля в морі, хоча і цілком достатньо, щоб прогодувати сім`ю. Але він продовжує допомагати своїм знедоленим ближнім: віддає одного з волів, а коли і цей віл гине, жертвує бідняку і останнього; дарує теля, а згодом віддає і корову; безкінному воїну віддає коня, щоб він міг виступити в ополчення і уникнути покарання; на зайняті гроші купує декілька мір зерна і віддає його жебраку, ще і насипає пшеницю у власний мішок. Так він швидко роздає все своє майно і сам залишається жебраком.

Дружина ж його вирішила, що її чоловік збожеволів, і щодня влаштовувала скандали. Святий заспокоював дружину і дітей: «Я маю в тайниках, вам невідомих, таке багатство і такі скарби, яких достатньо вам буде, навіть якщо ви сто років проживете без праці ні про що не піклуючись!» Він мав на увазі, звичайно, майбутнє нетлінне небесне багатство, але вірив і у те, що і тут на землі Господь не залишить його сім`ю.

Незабаром дружині і дітям довелося повірити в те, у що вірив їх чоловік і батько: не встиг він віддати бідним останню міру пшениці, як друг з далеких країв прислав йому 40 мір - в сорок разів більше! А коли віддав він бідним теплий одяг, до нього повернулося багатство - абсолютно чудовим чином!

Цариця Ірина проводила оглядини дівчат країни у пошуках відповідної дружини для свого сина - майбутнього імператора Костянтина. У сім`ї Філарета якраз підросла внучка відповідного віку, і посли мали прийти в будинок, щоб познайомитися з дівчиною. Дружина Філарета ледь не плакала: гостей годувати нічим і убрання в будинку мізерне та бідне! Проте сусіди не залишили без допомоги сім`ю праведника - принесли і пригощань, і убрання - бенкет відбувся на славу. Внучку Філарета відібрали для знайомства з царственим женихом. Майбутній імператор вибрав її з десяти інших претенденток і одружився з нею. Філарета ж щедро обдарував за внучку.

Слава і багатство повернулися до Філарета, але він не переставав роздавати бідним все, що у нього з`являлося. Так дожив блаженний до 90 років і помер у 792 році. Після кончини Філарета його дружина, прийнявши повчання свого чоловіка, відновлювала в Пафлагонії розграбовані монастирі і храми.

Православіє в Україн