Сьогодні Православна Церква вшановує пам`ять преподобного Варлаама - першого ігумена Печерського.
 
Як повідомляє кореспондент УНІАН, сьогодні в храмах Києво-Печерської лаври пройшли урочисті богослужіння.
 
За словами намісника Києво-Печерської лаври Митрополита Павла, преподобний Варлаам з ранніх років мав міцну віру і багато трудився.
 
«У дні життя преподобного Варлаама ще не було лаври. Cвяті угодники усамітнено жили в печерах. Преподобний Варлаам прийшов до преподобних Антонія та Феодосія, побачивши марне людське метушіння, горе, плач і стогін людей. Будучи ігуменом, преподобний Варлаам вивів братію з печер до світу, щоб просвіщати людей, надавати духовну допомогу, зцілювати, і вони почали створювати святу обитель. Не перелічити всіх чудес, які Господь здійснив за молитвами преподобного Варлаама. Сьогодні ми приходимо в лавру і отці Печерські, які перебувають нетлінними мощами у святих печерах, моляться Господу за нас» , - зазначив у коментарі УНІАН Митрополит Павел.
 
Владика побажав, "щоб для кожного преподобний Варлаам і угодники Божі, які почивають у Києво-Печерській лаврі, були молитовними помічниками у житті".
 
Довідка УНІАН
 
Преподобний Варлаам, ігумен Печерський, жив у XI столітті в Києві, був сином знатного боярина. З раннього віку він прагнув до чернечого життя і пішов до преподобного Антонія Печерського. 
 
Батько преподобного Варлаама намагався насильно повернути його додому, але, переконавшись, що син твердо вирішив стати ченцем і ніколи не повернеться в світ, відпустив його.
 
Коли ченців у печерах побільшало, преподобний Антоній призначив преподобного Варлаама ігуменом, а сам переселився в іншу печеру і продовжив жити в самоті.
 
Преподобний Варлаам став першим ігуменом Києво-Печерського монастиря. У 1058 з благословення преподобного Антонія, він побудував над печерою дерев`яну церкву на честь Успіння Пресвятої Богородиці.
 
Пізніше преподобний Варлаам став ігуменом монастиря на честь великомученика Димитрія. Двічі преподобний Варлаам здійснював паломництво до святих місць - Єрусалима та Константинополя. В 1065 році, повертаючись з другої подорожі, він помер у Володимирському Святогорському монастирі на Волині. Згідно із заповітом, його тіло було перенесено в Печерську обитель. Мощі преподобного Варлаама лежать нетлінними в Ближніх печерах і донині.