Сьогодні, 4 листопада, Церква вшановує пам`ять Казанської ікони Божої Матері. Свято встановлено в пам`ять позбавлення Москви від поляків в 1612 році.

Важкі роки переживала в той час Росія. Поляки підступно оволоділи Москвою і багатьма російськими містами, а шведи взяли Новгород. І тоді дружно ополчився російський народ і грудьми став на захист і звільнення своєї столиці. До Москві стали стягуватися ополчення з різних міст і містечок Російської землі. Прибуло ополчення і з міста Казані, зібране князем Пожарським, і принесло з собою список з чудотворної ікони Божої Матері. З вірою і сподіванням на милосердне заступництво Богоматері взяли ратники ікону і вразили поляків.

Пресвята Богородиця явила Свою милість взяла під Свій Покров вірних синів вітчизни, і з її допомогою Росія була врятована від своїх ворогів.

Відео дня

На другий же день , в неділю, Російське воїнство і всі жителі Москви, в подяку за позбавлення своє від ворогів, звершили урочистий хресний хід на Лобне місце, несучи чудотворну ікону Божої Матері, священні хоругви та інші московські святині. Духовна процесія ця була зустрінута біля Кремля архієпископом Арсенієм з чудотворною Володимирською іконою Богоматері. Побачивши цю ікону, воїни і народ зі сльозами радості цілували святе зображення своєї Заступниці.

На згадку про чудове позбавлення Москви від поляків, з ласки царя Михайла Федоровича та благословення батька його, митрополита, згодом патріарха Філарета, було встановлено щорічно здійснювати в Москві святкування Казанської ікони Божої Матері з хресним ходом.

ПРАВМИР