Сьогодні, 23 червня православні та греко-католики святкують Зіслання Святого Духа на апостолів, повідомляє ТСН.

Свято встановлено згідно розповіді книги Діянь апостолів про сходження особливого дару на учнів Ісуса Христа на 50-й день після його воскресіння та 10-й – по вознесінні на небо.

Трійцею це свято в народі називають тому, що після старозавітного об`явлення Бога-Отця та приходу в світ Бога-Сина, в історії спасіння почався етап дії Бога-Духа.

Відео дня

Богослови називають це свято "днем народження Церкви", адже вважається, що саме Святий Дух об`єднує людей у спільноту та забезпечує її сакраментальне життя. Саме від сходження Святого Духа на апостолів починається історія створення Церкви, від якої ведуть своє походження всі сучасні християнські громади на планеті.

Храми в цей день прийнято прикрашати свіжоскошеною травою та гіллям дерев. Звідси походить іще одна назва свята – "зелене". Цей день символізує початок літа, прославлення процвітаючої природи та свіжість і повноту творіння. Християни несуть додому з церков святкові букети, щоб прикрасити ними свої будинки.

Трійця віддавна є одним із найбільш улюблених свят українського народу. Із ним пов`язано чимало традицій, прикмет і вірувань. Воно є одним із трьох головних церковних свят року, котрі на державному рівні оголошуються вихідними днями.