Велика субота - час очікування Воскресіння Христового

Православні віруючі напередодні Великодня, у Велику суботу Страсного тижня готуються до найголовнішого богослужіння року, згадуючи тілесне поховання і зішестя Христа в пекло, звідки Спаситель вивів душі праведників.

У суботу, згідно з вченням Церкви, тіло Христа "перебувало в труні", але душею Спаситель зійшов в пекло, де нудилися душі всіх померлих, в тому числі і вітхозавітних праведників. Христос звільнив їх від влади смерті і відкрив їм ворота раю.

Відео дня

Після ранкового богослужіння в суботу віруючі освячують паски і яйця. Увечері християни збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове.

Звичай освячення їжі відомий в Європі вже з VIII століття. Великоднє яйце нагадує про кров, пролиту на Хресті Ісусом, і символізує появу нового життя. Звичай дарувати один одному на Великдень фарбовані яйця з`явився ще в першому столітті від Різдва Христового.

Передання свідчить, що в ті часи була традиція, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята рівноапостольна Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тиверія із проповіддю віри, то подарувала йому звичайне куряче яйце.

Тиверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним". Водночас на очах імператора відбулося диво - яйце стало червоним, засвідчуючи про істинність християнської віри.

РІА Новини

У Велику суботу відбувається одне з головних чудес: сходження Благодатного вогню. Це диво відбувається щороку напередодні православного Великодня в Єрусалимі, у храмі Гробу Господнього.