Хресна хода, присвячена дню святкування чудотворної Белиніцької ікони Божої Матері, що почалися 24 квітня свою хода з Могилева до Белинічів. Віруючі вирушили в дорогу після молебню, який пройшов у соборі Трьох Святителів на честь ікони Божої Матері «Всецариця», передає БЕЛТА.

Більше 60 крестоходців зі списком чудотворного образу, написаного в XIX столітті на металі з оригіналу, який був втрачений на початку Великої Вітчизняної війни, мають намір за день подолати більше 40 км, щоб пізнім вечором прийти в Белинічі. По шляху проходження до них приєднуватимуться віруючі з інших населених пунктів регіону.

Відео дня

Закінчиться хресна хода 25 квітня в храмі на честь Белиніцької ікони Божої Матері в день святкування чудотворної ікони. За традицією єпископ Могилевський і Мстиславський Софроній здійснить Божественну літургію. У водосвятному молебні та хресній ході навколо церкви візьмуть участь віруючі з Білорусі, Росії та України.

Протягом століть православні і католики, які у XVIII столітті коронували Белиніцьку ікону Божої Матері, припадали до чудотворного образу за полегшенням духовних і тілесних страждань.

Організатором ходи є Могилевська єпархія Білоруського екзархату Руської Православної Церкви.

Довідка "УНІАН-Релігії"

Белиніцька ікона Божої Матері спочатку перебувала в одному з православних храмів Могильовської області. Після укладення унії (1596) ікона перейшла до католиків і була поставлена в костелі Белиничського католицького монастиря, заснованого в 1622 - 1624 роках великим Литовським гетьманом Левом Сапєгою на березі річки Друти, в 45 верстах від Могильова. Ікона шанувалася як католиками, так і православними. У 1832 році монастир був скасований, і костел діяв як парафіяльний храм.

У 1876 році його було передано православним з відновленням монастиря. 12 квітня того ж року в храмі була звершена перша Божественна літургія на освяченому православним єпископом престолі на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Белиніцька ікона Божої Матері є спільною святинею християнського світу.