Англіканській Церкві, на відміну від інших релігійних організацій у Великій Британії, буде заборонено здійснювати церемонії одруження гомосексуалістів. Як писала у вівторок, 11 грудня, газета The Independent, про це заявила міністр культури Марія Міллер, яка представила британському парламенту урядовий план легалізації одностатевих шлюбів.

Законопроект про шлюби гомосексуалістів, розроблений на основі проведених улітку громадських консультацій уряду, планують опублікувати в кінці січня 2013 року, а до наступного літа його передбачається провести через парламент, щоб уже на початку 2014-го одностатеві пари в Англії та Уельсі змогли поєднуватися шлюбом. Уряд включив у свій план чотири спеціальні положення, які покликані згладити невдоволення депутатів-традиціоналістів, пише Лента.Ру.

По-перше, це заборона на одностатеві одруження в двох англіканських церквах – Церкві Англії і Церкві Уельсу. По-друге, згідно з планом, жодну релігійну організацію чи окремого священнослужителя не можна буде примусити до проведення церемоній нового типу без його згоди.

Відео дня

По-третє, релігійним організаціям і їх служителям не можна буде поєднувати шлюбом гомосексуалістів, якщо це не схвалено керівними органами цих організацій. Нарешті, передбачається внесення поправок в Акт про рівність від 2010 року, згідно з якими, організації або священнослужителів не можна буде звинуватити в дискримінації за відмову від проведення одностатевих одружень.

Незважаючи на всі застереження, традиціоналісти з Консервативної партії зустріли виступ Міллер, яка також є міністром у справах жінок та рівноправності, скептично. Лідер консерваторів, прем`єр-міністр Девід Кемерон, раніше виступив на підтримку узаконення одностатевих шлюбів, у тому числі і у вигляді релігійних церемоній, однак залишив за депутатами-однопартійцями право голосувати проти законопроекту.

Лідери двох інших провідних партій, Лейбористської і Ліберально-демократичної, також підтримали реформу. При цьому їх представникам у Палаті громад, на відміну від колег-торі, доведеться швидше за все голосувати відповідно до генеральної партійної лінії. Що стосується Палати лордів, то там, як пише The Guardian, реформа, швидше за все, не зустріне значного опору.

Процес узаконення одностатевих шлюбів йде у Великій Британії вже кілька років. У 2005 році гомосексуалісти отримали право офіційно реєструвати цивільні союзи, що дають їм юридичний статус, аналогічний до статусу гетеросексуальних подружжів. Активістів ЛГБТ-спільноти така поступка не вдовольнила, і вони вимагають повноцінного доступу одностатевих пар до інституту шлюбу, в тому числі і до відповідних релігійних церемоній.

Паралельно з громадською консультацією в Англії та Уельсі аналогічна процедура пройшла в Шотландії, і уряд цієї частини Сполученого королівства також пообіцяло легалізацію одностатевих шлюбів – як цивільних, так і церковних.