Предстоятель УПЦ висловив співчуття Священному Синоду Болгарської Православної Церкви з приводу кончини Патріарха Болгарського Максима. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ.

«З глибоким сердечним сумом Ми сприйняли звістку про блаженну кончину Святішого Патріарха Болгарського Максима. І сьогодні, в цей скорботний для Вселенського Православ`я день, Українська Церква молитовно розділяє втрату братської Церкви Болгарії», - йдеться у зверненні Митрополита Володимира.

Предстоятель УПЦ наголосив, що покійний Патріарх Максим очолював Церкву у нелегкі часи, коли атеїстична влада намагалася знищити християнську віру.

Відео дня

«Богоборча влада всіма силами намагалася викорінити Віру Христову з розумів і сердець боголюбивого болгарського народу, переслідуючи священнослужителів, прагнучи підпорядкувати собі Церкву, зробивши її слухняним знаряддям у своїх руках. Але вся ця духовна лайка вкотре послужила лише на Божу славу, «Бо де двоє чи троє зібрані в ім`я Моє, там Я серед них» (Мт. 18, 20). Господь почув одностайну молитву Церкви Своєї, пославши їй в особі Преосвященного митрополита Ловчанского Максима архипастиря, право правлячого слово Христової істини».

Як зазначає Митрополит Володимир, Патріарх Максим своїм життям показав приклад справжнього християнського служіння.

«Ревний молільник, прекрасний богослов, справжній етнарх болгарського народу, готовий вислухати і втішити в годину душевної скорботи - це лише деякі якості, властиві Святішому Патріарху, за які Господь Вседержитель дарував йому довгі літа служіння перед Святим Своїм Престолом», - підкреслив Предстоятель УПЦ.

Патріарх Болгарської Православної Церкви (БПЦ) Митрополит Софійський Максим помер 6 листопада у Софії у віці 98 років. Смерть настала близько 04:00 за місцевим часом.

29 жовтня в Болгарії відзначили його 98-ліття. У той момент Патріарх Максим перебував у лікарні і лише попросив принести йому чудотворну ікону Божої Матері "Достойно є", щоб помолитися перед нею, до того, як її віднесуть у головний храм країни.

Патріарх Максим ( Марін Найдьонов Мінко) народився 29 жовтня 1914 року в Ловечській області Болгарії. Він був обраний Патріархом Болгарської Православної Церкви 4 липня 1971 року.