Китайці, що дотримуються традицій, проводять сьогодні обряди поклоніння Божеству Багатства /китайською - "цайшень" / і Рисовій Богині / "міняннян" /. Шанувати цих небесних покровителів прийнято на другий день після настання нового року за місячним календарем. Особливо шанують Божество Багатства дрібні торговці, чия справа залежить від різних випадкових факторів і коливань ринкової кон`юнктури. Майже в кожній китайській торговельній крамниці або харчевні є фаянсова або дерев`яна фігурка "цайшеня" або його зображення на папері. Зазвичай це ставний чоловік із золотим /в деяких районах - чорним/ обличчям, в старовинному вбранні цивільного чи військового чиновника. Але і в більш великих магазинах і ресторанах нерідко встановлюють статуї Божества Багатства. У його ролі може виступати також Будда Майбутнього - Майтрейя, який у життєлюбних китайців перетворився на "черевастого Міле" - веселого товстуна, оточеного купами золотих злитків або купою вгодованих діточок. Перед цими божествами обов`язково потрібно виставити "ритуальну жертву" - фрукти і солодощі.

У селах, де більше думають про майбутній урожай, намагаються задобрити Рисову Богиню. Рис для китайців - основна зернова культура, від його виробництва залежить благополуччя в країні. День сотень мільйонів китайців починається з чашки рідкої рисової каші, і поклонитися всією сім`єю богині, яка відповідає за рис, - справа честі. Раніше в селищах обов`язково була кумирня, присвячена Рисовій Богині, та й тепер до неї звертаються по допомогу при негоді або несприятливих коливаннях цін на зерно.

Тим часом по всій Піднебесній тривають святкові гуляння. У перший день Нового року, повідомив представник міської влади Чень Чжіцян, пекінські ярмарки відвідали близько 200 тис городян і гостей столиці. Найбільше число відвідувачів відзначено в Храмі Неба, Літньому імператорському палаці "Іхеюань" та парку "Бейхай", де можна побачити театралізовані вистави, взяти участь у традиційних забавах і скуштувати різноманітні страви. Широко відкриті ворота храмів Землі і Сонця, даоських монастирів "Дун`юемяо" і "Байюньгуань".

Відео дня

В "Дун`юемяо" просять милості у небожителів, що відповідають за різні конкретні потреби - успішний шлюб, здачу іспиту до вищого навчального закладу або зцілення від недуги. На Древо бажань можна повісити листок червоного паперу з побажанням, мовляв, хочу призначення на високу посаду або отримати в подарунок песика. У діючій обителі "Байюньгуань" / "Білої хмари" / підносять молитви біля статуї святого патрона нового року або року вашого народження за шістдесятирічним циклом. А ось висічені на мармурі зображення тварин китайського зодіаку - Щура, Бика, Тигра, Зайця, Дракона, Змії, Коня, Барана, Мавпи, Півня, Собаки і Свині.

За старовинною традицією, сьогодні прийнято відвідувати сім`ю батьків дружини. У Старому Китаї жінка після заміжжя переходила до сім`ї чоловіка і зазвичай бувала у своїх батьків тільки раз на рік. Тепер китайці теж люблять ходити "до тещі на млинці", а точніше, на пельмені. Втім, у великих містах родинні застілля все частіше влаштовують у ресторанах, де частування різноманітніше і посуд після гостей мити не потрібно.

ИТАР-ТАСС